Tipuri de cancer

In jos

Tipuri de cancer

Mesaj  Admin la data de Mier Oct 29, 2008 8:49 pm

Cancerul cerebral

Creierul este format din celule nervoase (neuroni) şi celule care asigură desfăşurarea normală a activităţii şi funcţiilor acestora (celule gliale). Aceste celule sunt protejate de 3 membrane reunite sub denumirea de meninge cerebral şi acoperite apoi de structurile osoase ale scalpului. Oasele craniului sunt structuri dure, nedeformabile, astfel încât dezvoltarea unei tumori intracraniene duce la apariţia unei presiuni ce poate afecta sau distruge celulele nervoase.

Tumorile cerebrale pot fi primare (cu debut la, nivelul neuronilor, celulelor gliale, nervilor sau meningelui cerebral) sau secundare, caz în care se numesc metastaze cerebrale (cu origine la nivelul altor structuri). Metastazele cerebrale sunt mai frecvente şi se întâlnesc de obicei în cancerul pulmonar, de sân sau de piele. Tumorile cerebrale primare cele mai frecvente apar la nivelul celulelor gliale, purtând denumirea de glioame.

Ele pot fi:
- benigne, cu margini bine delimitate şi fără să invadeze ţesutul alăturat, caz în care pot fi extirpate;
- maligne, care cresc rapid şi se pot răspândi în alte regiuni ale creierului sau, mai rar, ale
corpului.

Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin sau cancerul cervical apare în urma dezvoltării celulelor canceroase în zona colului
uterin. Cauza sa poate fi de natură virală (papilloma virus uman -HPV), tramsmisibil prin contact sexual.
Cancerul de col uterin are o evoluţie lentă, de cca 10 -15 ani. Depistat precoce, el este vindecabil.

Cancerul colorectal

Cancerul colorectal reprezintă prezenţa celulelor canceroase în colon (ultimii 2 m ai intestinului gros), în rect (ultimii 20 cm din colon), sau în cec (o pungă situată în partea inferioară a abdomenului, respectiv prima secţiune a intestinului gros).

Deoarece rectul este o parte a colonului, cancerul de colon şi rectal se confundă. Persoanele cu risc sunt cei ce suferă de următoarele boli: colită cronică ulcerativă (leziuni în ţesutul care căptuşeşte intestinul gros, boala Crohn, cancer de sân şi persoanele cu antecedente familiale de cancer colorectal, sau cu antecedente de polipoză multiplă familială.

Cancerul esofagian

Esofagul este un tub gol prin care se transportă hrană şi lichide din gât spre
stomac. Când cineva înghite, pereţii musculari ai esofagului se contractă împingând hrana jos, în stomac.Glandele care căptuşesc esofagul, produc mucus care umezeşte traiectul şi face înghiţirea mai uşoară. Esofagul e situat în spatele traheei şi are aproximativ 25,4 cm

Cancerul care începe în esofag este de două tipuri : de tip carcinom şi de tip adenocarcinom.
Carcinomul apare în celulele ce căptuşesc esofagul. Acest tip de cancer apare în partea superioară şi medie a esofagului.

Adenocarcinomul se dezvoltă de obicei în ţesutul glandular din partea inferioară a esofagului. Tratamentul este acelaşi pentru ambele tipuri de cancer esofagian. Dacă cancerul se răspândeşte în afara esofagului, apare întâi în nodulul limfatic (nodul limfatic face parte din sistemul imunitar al corpului). Cancerul esofagian se poate răspândi în orice parte a corpului, inclusiv ficat, plămâni, creier şi oase.

Factorii de risc nu se cunosc cu exactitate. Studiile arată că următorii factori duc la creşterea riscului de apariţie a cancerului esofagian :
vârsta - majoritatea bolnavilor au peste 60 de ani.
sexul - este mai frecvent la barbaţi.
fumatul - este unul din cei mai importanţi factori de risc.
consumul de alcool – este de asemenea un factor major de risc, în special dacă se asociază cu fumatul.
iritaţie de durată - la baza esofagului, din cauza acidului din stomac care urcă şi irită ţesuturile. celulele din această zonă irită, cu timpul se modifică şi tind să pară asemănătoare

celulelor care căptuşesc stomacul. Aceasta, este o stare premalignă care poate evolua într-un adenocarcinom.
alte tipuri de răniri ale esofagului, ca: îngurgitarea de leşie, substanţe caustice.
istoria medicală a pacientului - cel care a avut un cancer în zona capului, gâtului prezintă riscul de a avea un cancer esofagian.

S-au observat însă cazuri în care persoane ce prezentau aceste riscuri nu au făcut cancer la esofag, după cum alţi bolnavi de cancer esofagian nu au prezentat nici unul din aceste riscuri. Studiile continuă în privinţa factorilor de risc ale cancerului esofagian. Cea mai bună cale de a preveni cancerul esofagian este de a renunţa (sau a nu începe niciodată) la fumat şi de a limita consumul de alco

Cancerul gastric

Cancerul de stomac apare cu o frecvenţă deosebită. El se manifestă cu precădere la persoanele de vârsta mai înaintată. Şansele de vindecare sunt excelente dacă boala este descoperită în faza timpurie. În stadii avansate prognoza este desigur mult mai sumbră.

Factori care măresc riscul îmbolnăvirii cu cancer la stomac :
Cauzele nu se cunosc cu exactitate, dar cu siguranţă următorii factori joacă un rol important :
Consumul de alcool
Nicotina
Alimentele afumate
Alimentele prăjite, în speţă grătarele
Alimente alterate, cu precădere pâinea mucegăită
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 161
Data de înscriere : 29/10/2008

Vezi profilul utilizatorului http://Pariuri.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum