Aparatul respirator si respiratia

In jos

Aparatul respirator si respiratia

Mesaj  Admin la data de Mier Oct 29, 2008 6:26 pm

Aparatul respirator este alcatuit din caile respiratorii si din plamani

Caile respiratorii

Caile respiratorii sunt reprezentate printr-un sistem de conducte prin care aerul patrunde in plamani.Acest sistem se compune din cavitatile nazale,faringe,laringe,trahee si bronhii+plamanii.Cavitatile nazale si faringele formeaza caile respiratorii superioare,iar laringele ,traheeasi bronhiile ,caile respiratorii inferioare.Cavitatile nazale sunt protejate de nas.

Nasul si cavitatile nazale

Acestea alcatuiesc un organ complex,cu functie respiratorie si senzoriala.Desi in mod curent sub numele de nas se intelege si cavitatile nazale,anatomic exista doua organe strans legate intre ele atat structural cat si functional si anume nasul propriu-zis si cavitatile nazale,numite fose nazale.

Nasul

Nasul se reprezinta ca o proeminenta situata in mijlocul fetei ce serveste ca organ de protectie pentru fosele nazale.

Radacina nasului este despartita de frunte prin santul nazofrontal.Baza nasului priveste in jos si prezinta doua orificii numite narine,separate prin septul nazal mobil.Fetele laterale prezinta o portiune superioara fixa si o portiune inferioara mobila,numita aripa nasului.

Nasul este alcatuit dintr-un schelet osteocartilaginos situtat in profunzime si o serie de tesuturi moi care acopera acest schelet.

Scheletul osteocartilaginos este format din oase si cartilagii.In scheletul osos intra cele doua oase nazale si ramurile ascendente ale oaselor maxilare.Scheletul cartilaginos este constituit din urmatoarele cartilagii:cartilagiul septului nazal,cartilajele laterale ale nasului si catilajele laterale ale nasului alcatuiesc o formatiune in forma de "T" care se articuleaza cu oasele nazale,cu ramurile ascendente ale maxilarelor si cu osul vomer.

Laringele

Laringele este un segment al cailor respiratorii superioare care indeplineste doua roluri:conduce aerul catre plamani si reprezinta principalul organ al fonatiei.El se afla sub regiunea anterioara a gatului,sub osul hioid si inaintea faringelui,este acoperit anterior de piele,fascii,muschi si de glanda tiroida.

Structura atomica

In constitutia laringelui intra un schelet cartilaginos ,ligamentele care unesc cartilajele,musculatura laringelui si mucoasa laringiana.
Scheletul cartilaginos este format din noua cartilagii.Dintre acestea ,trei sunt neperechi(tiroid,cricoid si epiglota)si sase perechi(aritenoide,corniculate si cuneiforme).

Traheea

Traheea est un organ fibrocartilaginos tubular care continua laringele,intinzandu-se de la extremitatea inferioara a acestuia pina in mediastin,unde se bifurca in cele doua bronhiiprincipale sau pulmonare.Ea reprezinta doua neregularitati numite depresiuni si anume depresiunea aortica si depresiunea tiroidiana.Traheea este un organ elastic,putandu-se alungi sau scurta ca un resort.

Structura traheei

Peretele traheei este format din trei tunici:mucoasa ,fibroelastica si adventicea.
Tunica mucoasa este formata din epiteliu de tip respirator ,pseudostratificat,prismatic,ciliat.

Tunica fibroelastica reprezinta scheletul de sustinere a traheei si este format din 15-20 de inele deschise posterior,constituite din cartilaj hialin.Extremitatile acestor inele sunt unite printr-un muschi neted numit muschiul traheal.

Adventicea este formata din tesut conjunctiv lax in care se gasesc vase ,nervi si formatiuni limfoide.

Bronhiile principale

Bronhiile principale sunt conducte care rezulta din bifurcarea traheei.Ele reprezinta ultimele segmente ale cailor respiratorii inferioare extrapulmonare si se intaind de la ultimul inel traheal,numit si pintenul traheal,pana la hilul plamanilor,unde se imparte in bronhii lobare.De la origine ,fiecare bronhie se indreapta in jos ,in afara si putin inapoi,catre plamanul respectiv ambele formand un unghiu de aproximativ 75-85 grade cu deschizatura in jos.
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 161
Data de înscriere : 29/10/2008

Vezi profilul utilizatorului http://Pariuri.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum