Primul razboi mondial 1914-1918

In jos

Primul razboi mondial 1914-1918

Mesaj  Admin la data de Vin Oct 31, 2008 4:24 pm

" Arhiducele Franz Ferdinand , printul mostenitor al Austro - Ungariei si sotia sa , Sofia de Hohenberg , sositi in Bosnia cu ocazia manevrelor de vara ale armatei austro-ungare , pe timpul desfasurarii ceremoniei de primire ce a avut loc la primaria orasului Sarajevo , au fost asasinati de catre Gavrilo Princip , nationalist sirb , ("Atentatul de la Sarajevo ") , pretext folosit de Puterile Centrale pentru declansarea primului razboi mondial .

Evenimentul a "surprins" cercurile guvernamentale austro-ungare care si-au "pierdut capul" , cu toate ca familia imperiala nu a fost prea "emotionata" din cauza lipsei de simpatie pentru conceptiile liberale ale mostenitorului la coroana imperiala . Atitudinea s-a concretizat in organizarea unor funerali de "clasa a treia" , fara a se declara doliu national , Viena raminind "Viena valsurilor" . De aceea , a ramas o enigma faptul ca atit autoritatile militare , cit si cele civile si administrative din Sarajevo nu au luat nici o masura pentru a evita orice incercare de atentat ."

Razboiul Romaniei declarat in vara anului 1916 , pentru eliberarea provinciilor istorice romanesti - Ardealul , Banatul , Crisana , Maramuresul si Bucovina - de sub cotropirea monarhiei dualiste austro - ungare , ca razboi just , national , a fost purtat de intregul popor roman .

Mobilizarea decretata in seara zilei de 14/27 august 1916 , cind s-a trimis la Viena declaratia de razboi a romaniei catre Austro - Ungaria , a fost insotita de un entuziasm de nedescris . Chiar in noaptea decretarii mobilizarii , conform planului de operatiuni , dinainte stabilit , trupele romane de acoperire au trecut Muntii Carpati , inaintind pe toata intinderea zonei muntoase de la Dorna si pina la Orsova .

In scurt timp de la intrarea Romaniei in razboi , armatele romane au izgonit armatele austro-ungare din Brasov , Fagaras , Sfintu Gheorghe si din alte localitati ajungind pina in apropierea Sibiului si Sighisoarei .

Planul de operatiuni , aprobat de conducatorii statului romin , isi fixa ca obiectiv strategic al fortelor armate romane zdrobirea fortelor de rezistenta austro-ungare in Transilvania si inaintea rapida in Cimpia ungara , ceea ce permitea o scurtare simtitoare a frontului rominesc , initial pe toti Carpatii , o jonctiune cu armatele ruse , cu repercusiuni dintre cele mai grave pentruarmatele Puterilor Centrale.

Declaratia de razboi a Romaniei neasteptata de catre Puterile Centrale , ca si inaintea fulgeratoare a armatelor sale in Transilvania a constituit un ajutor de mare pret francezilor , unde la Verdun armatele germane erau intr-o puternica ofensiva . Neputind rezista singure impotriva trupelor romane , unitatile austro-ungare pe frontul din Transilvania au fost intaritecu puternice divizii garmane , aproape 40 , scoase de pe frontul de vest .

Dar ofensiva victorioasa a armatelor romane a fost oprita . Aceasta din cauza aliatilor Romaniei - Marile Puteri , Rusia , Franta , Anglia si Italia , care nu si-au respectat obligatiile asumate cu ocazia incheierii , in august 1916 , a conventiei militare cu guvernul roman . In primul rind , in profida obligatiilor semnate si de seful Statului Major al armatelor imperiale ruse , Alexeev , ofensiva pe frontul rusesc a armatelor tariste conduse de generalul Brussilov nu a continuat cu vigoare , ceea ce a avut urmari dintre cele mai negative . Multe din unitatile militare ale Puterilor Centrale raminind disponibile , de pe acest front , au fost aduse pe frontul roman .

Starea populatiei din teritoriul ocupat de catre Puterile Centrale era deosebit de grea . Comandamentul german a organizat jefuirea sistemativa a bogatiilor tarii si a populatiei . Autoritatile de ocupatie au achizitionat intreaga productie de cereale, toate produsele alimentare si petrolifere . Numai pe caile ferate au fost scoase din tara 1 768 552 de tone produse petrolifere , 1 400 000 de capete de bovine , 4 600 000 de ovine etc. . La toate acestea se adauga produse textile , piei s.a.

In intreprinderile industriale, are fusesera militarizate , s-a introdus un adevarat regim de munca fortata , iar taranii erau jefuiti de cereale , vite , erau siliti sa lucreze pe mosii in favoarea ocupantilor ; in timp ce populatia primea , pe baza de cartela , ratii de hrana cu totul neindestulatoare , produsele jefuite erau transportate in Germania .Impotriva populatiei au fost folosite metode teroriste : multe sate si orase au fost incendiate si devastate , locuitorii au fost arestati si , dupa un simulacru de judecata , au fost deportati in Germania, unii fiind executati .
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 161
Data de înscriere : 29/10/2008

Vezi profilul utilizatorului http://Pariuri.forumz.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum