Vasele grecesti

In jos

Vasele grecesti

Mesaj  Admin la data de Vin Oct 31, 2008 4:23 pm

Ce se poate spune despre el? Poate ca este diferit de oricare alt vas.Oricum, acesta este numai un exemplu de vas grecesc, din care au fost facute milioane de bucati. Acestea difereau calitativ, de la vase care erau expuse in muzee de arta, la vase neprelucrate sau fara ornamente. Deasemenea, aveau mai multe caracteristici, in concordanta cu diferitele locuri sau perioade unde/cand ele au fost facute.

Intrebare: Unde erau facute vasele grecesti?
Raspuns: Vasele grecesti nu erau facute numai in Grecia, ci si in insulele din Marea Egee, coasta de vest a Asiei Minor, sudul Italiei si Sicilia. Cel mai prolific loc a fost Atena, unde au fost produse multe vase rafinate. Ele erau exportate in toate locurile din jurul Marii Mediterane si a Marii Negre.

Vasele grecesti mai erau produse si in multe alte locuri, precum Corint, oras cu o importanta pozitie in transport, Laconia, o regiune cu capitala la Sparta, Beotia, la nord-vest de Atica, insulele egeene, precum Chios, Thasos, Naxos, Rhodos si Creta, Milet si Clazomenai din Asia Minor, Apulia, Lucania, Campania si Paestum din sudul Italiei si Sicilia.

Intrebare: Cand au fost facute vasele grecesti?
Raspuns: S-a inceput sa se produca vese in Grecia cam de prin anul 6000 i.d.Hr. Rotile de olar au inceput sa se utilizeze de prin anul 2500 i.d.Hr., mai devreme decat perioada Minoana. In sec. al 18-lea in Creta erau fabricate vase rafinate, numite vase Camares, pe unele din ele fiind aplicate culori sau ornamente naturale.

In Grecia continentala, sub influenta Cretei, olarii micenieni au produs, din sec. al 13-lea pana in sec. al 12-lea, vase cu ornamente simple sau simetrice.De altfel, perioada de dupa decaderea civilizatiei miceniene este numita "varsta ascunsa", olarii producand continuu. Perioada proto-geometrica a precedat perioada geometrica. Inainte de 1200-900 i.d.Hr. erau preferate ornamentele circulare. Mai tarziu, prin anii 900-700 i.d.Hr. erau preferate atat ornamentele unghiulare, cat si desenele serpuite. In perioada geometrica tarzie figurile omenesti au inceput sa fie desenate folosind tehnica siluetei.

Negotul cu Orientul Apropiat s-a dezvoltat in sec. al 7-lea, iar atelierele de olarit grecesti au introdus unele ornamente si figuri de animale precum lei, pantere, pasari si monstri, de genul Sphinx-ului si Harpy-ei, din folclorul din tarile zonei respective. Pietele au fost ocupate de vase de Corinth, pictate dupa tehnica "figurii negre". Oricum, in sec. al 6-lea, atelierele de olarit din Atena le-a luat locul din motive politice si de dezvoltare economica. Prin anul 525 d.Hr., o noua tehnica, a "figurii rosii" a fost inventata si exportata pretutindeni in jurul Marii Mediterane.

Dupa declinul vaselor pictate la mijlocul sec. al 5-lea, calitatea vaselor pictate a scazut. Cateva orase din sudul Italiei si al Siciliei au inceput sa produca vase cu figuri rosii tarziu, in sec. al 5-lea , acaparand piata marii Grecii prin Atena. Atelierele de olarit ateniene si-au gasit cateve piete de desfacere de-a lungul coastelor Marii Negre, dar productia de vase cu figuri s-a sfarsit la finele sec. al 4-lea, urmate de atelierele din sudul Italiei, acestea din urma fabricand in continuare numai vase negre glazurate sau cu ornamente in relief.

Intrebare: Cum erau pictate vasele grecesti?
Raspuns: Dupa perioada orientala vasele grecesti erau desenate cu scene din viata cotidiana a grecilor antici: sport, ospete, cununii si funerarii, precum si scene mitologice, care probabil erau cele mai interesante pentru pictori anticii de vase.Pe un vas a fost pictata una dintre muncile lui Hercule. El se lupta cu Cerberul, cainele cu doua capete a lui Hades, zeul infernului. Hermes il sfatuia iar Athena ii observa.

Subiectul picturii unui alt vas era plecarea unui tanar de acasa, departe de tatal sau. Surorile sale sau servitoarele ii aduc armurile, o oglinda si cutii de lemn. Aceasta scena este un bun exemplu pentru a sti cum traiau grecii antici.Deci, picturile de pe vasele grecesti sunt interesante nu numai pentru colectionari sau vizitatorii de muzee, ci si pentru studentii in mitologie sau cultura greaca.

Intrebare: Cine producea vase grecesti?
Raspuns: In atelierele de olarit lucrau olari si pictori. Cateodata olarii erau si pictori. Unii dintre olari si pictori si-au lasat semnatura pe vase, deci ne putem imagina ca ei erau mandri de meseria lor.In mod obisnuit, olarii aveau o pozitie mai buna decat pictorii, acestia din urma fiind uneori sclavi. Cele mai importante atelierele de olarit erau cele situate la in vestul Agorei ateniene, la Kerameikos, unde s-au descoperit multe cuptoare.

Intrebare: Cum erau facute vasele?
Raspuns: Lutul strans era uscat si faramitat, iar corpurile straine erau indepartate. Dupa aceea, lutul era subtiat cu apa, indepartandu-se atat impuritatile ramase cat si nisipul. Acest proces era repetat de cateva ori, pana cand totul devenea o pasta groasa. Compozitia rezultata era tinuta intr-o camera umeda pana...
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 161
Data de înscriere : 29/10/2008

Vezi profilul utilizatorului http://Pariuri.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum