Libelula imperiala

In jos

Libelula imperiala

Mesaj  Admin la data de Joi Oct 30, 2008 4:56 pm

Anax imperator Leach, 1815 Libelula imperialaOrdinul: Odonata
Subordinul: Anisoptera
Familia: Aeschnidae
Genul: Anax

STATUT conform UICN: Specie vulnerabila. Vulnerable (VU).
CARACTERIZAREA IMAGO. Una din cele mai mari specii de libelule din fauna Republicii Moldova. Parametri morfometrici: lungimea abdomenului - 49-61 mm, anvergura aripilor - 90-100 mm. Toracele este de o culoare verde aprins. Abdomenul este alungit, la masculi fiind de culoare azurie, cu o banda neagra in forma de zigzag la partea dorsala, iar la femele - verde cu banda de culoare bruna. Aripile anterioare si posterioare difera atat ca forma, cat si ca nervatiune; in stare de repaos ele sunt intinse, perpendiculare corpului. Tibiile picioarelor posterioare cu spinisori lungi la marginea exterioara si mai scurti la cea interioara.

HABITAT. Larvele se intalnesc in bazinele cu apa statatoare, iar adultii in zona de litoral a lacurilor, bazinelor cu apa curgatoare, la liziera padurilor, in poiene.

BIOLOGIE SI ECOLOGIE. Ciclul reproductiv dureaza doi ani, dar uneori perioada de dezvoltare se poate prelungi pana la 3-4 ani. Adultii zboara in decursul perioadei mai-august. Depunerea pontei de oua se produce in prima jumatate a verii in tesuturile plantelor acvatice. Pe toata durata dezvoltarii lor larvele naparlesc de circa 12 ori. Atat adultii, cat si larvele sunt pradatori; larvele se hranesc cu diferite animale acvatice mici, iar adultii cu tantari si alte specii de insecte.

AREAL. Europa (exceptand Scandinavia), Asia Mijlocie, regiunea Mediteraniana, Caucaz, India de Nord, Africa de Nord si Centrala. Probabil, in Republica Moldova specia este raspandita pe intreg teritoriul.
MASURI DE PROTECTIE SI CONSERVARE. Cercetarea raspandirii speciei in teritoriul Republicii Moldova; conservarea biotopilor caracteristici; protejarea bazinelor acvatice impotriva poluarii chimice si organice.
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 161
Data de înscriere : 29/10/2008

Vezi profilul utilizatorului http://Pariuri.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum