Budismul- informatii

In jos

Budismul- informatii

Mesaj  Admin la data de Joi Oct 30, 2008 4:52 pm

Budismul este o religie istorică, cu întemeietor : el se deosebeşte prin aceasta foarte profund de hinduism, în sânul căruia apare la sfârşitul secolului al VI-lea î.H. şi în acelaşi timp şi aceeaşi regiune precum jainismul.
Într-adevăr, în bazinul Gangelui, către 525, Buddha Sakyamuni a început să-şi predice doctrina, după ce a cunoscut Trezirea (iluminarea).Secolul al VI-lea este o perioadă de mare efervescenţă intelectuală şi spirituală în India de Nord. Elita spirituală, compusă esenţial din brahmani şi asceţi, încerca pe atunci să rezolve un anumit număr de întrebări referitor la care Brahmajalasutra ne-a lăsat un catalog: Lumea este finită sau infinită? Eternă sau de durată limitată? Sinele omului este etern sau de durată limitată? Lumea şi sinele sunt cauzate de o altă fiinţă , sau sunt produse fără o cauză? Spiritul uman poate dobândi anumite cunoştinţe, sau prudenţa pretinde ca nici o opinie să nu fie socotită valabilă? Sinele continuă după moarte? Şi, dacă există, rămâne conştient sau incoştient? Prevăzut cu o formă sau lipsit de formă? Finit sau infinit? Ori sinele, după moarte, este distrus complet, ca şi trupul?
La aceste întrebări, Siddarta Gaautama, Buddha, va da un răspuns original. Dacă el păstrează noţiunile vedice de karma şi samsara , refuză cu energie pe aceea de atman :pentru el, nu există Sine, nici în plan individual, nici în plan universal; s-a făcut deci identificarea Atman-Brahman instruită de Upanishade. Această doctrină anatta este întru totul fundamentală şi specifică budismului.
Pe de altă parte, Buddha refuză nu mai puţin energic să răspundă la întrebările referitoare la lume, la originea ei, la caracterul ei finit sau infinit, etern sau efemer: după el, aceste întrebări sunt plicticoase, întrucât răspunsurile care pot fi date nu eliberează nicicum omul de suferinţă. Ori, acesta este răul de care omul tânjeşte să fie eliberat, şi în mod urgent; toată originalitatea lui Buddha constă în formularea unui diagnostic privind originea suferinţei, în a arăta posibilitatea de a-i suprima cauza şi în a arăta calea care trebuie urmată pentru suprimarea efectivă a acestei cauze pentru a obţine încetarea suferinţei, care este echivalentul intrării în Nirvana. Acest mesaj este clar formulat în jurământul de la Benares sub forma celor Patru Nobile Adevăruri.
Timp de circa patruzeci şi cinci de ani, Buddha predică cu succes această doctrină; numărul discipolilor săi , atât călugări cât şi laici, creşte cu repeziciune iar la moartea sa Calea budică apare nu doar ca o mişcare heterodoxă şi subversivă prin raportare la hinduism, dar chiar reprezentând o religie net distinctă, urmată de o comunitate numeroasă şi înfloritoare.
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 161
Data de înscriere : 29/10/2008

Vezi profilul utilizatorului http://Pariuri.forumz.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum